Home > Vesti > „Nađi vremena“ za besplatan ginekološki pregled

„Nađi vremena“ za besplatan ginekološki pregled

///
Komentari su ugašeni

Beograd, 24. oktobar 2017. – Opština i Dom zdravlja Doljevac podržli su kampanju “Nađi vremena” koja se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Republike Srbije, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, a u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, u okviru koje će organizovati dan besplatnih preventivnih ginekoloških pregleda 25.oktobra 2017. godine. Kampanja “Nađi vremena” ima za cilj da informiše žene o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i raka grlića materice.

“Dan otvorenih vrata” za besplatne preventivne ginekološke preglede biće organizovan od 24. do 26.oktobra2017. godine od 8 do 18 časova, za sve zainteresovane žene, bez obzira da li imaju zdravstvenu knjižicu ili ne.

Sa ciljem da se omoguće bolji uslovi rada i unapredi zdravstvena zaštita žena, Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, donirali su novu opremu za ginekološku ordinaciju u Domu zdravlja Doljevcu(https://europa.rs/evropska-donacija-medicinske-opreme-za-bolje-zdravlje-zena/).

Prema statističkim podacima, Srbija je među vodećim zemljama u svetu po broju obolelih žena od raka dojke i grlića materice.

  • Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji
  • Jedna od osam žena oboli od raka dojke
  • U Srbiji godišnje oboli oko 4.600 žena, a njih 1.600 izgubi bitku sa ovom bolešću
  • Rak grlića materice je drugi vodeći uzrok oboljevanja i četvrti uzrok umiranja od raka kod ženske populacije u Srbiji
  • Svakog dana četiri žene obole od raka grlića materice
  • U Srbiji godišnje oboli više od 1.300 žena, a njih 500 prerano završi život

Za pregled ti je dovoljno samo 30 minuta, a može ti sačuvati život i unaprediti zdravlje.

Kampanja „Nađi vremena“

Kampanja „Nađi vremena“,  koju  finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko razvojnog programa Evropski PROGRES, ima za cilj  unapređenje reporuktivnog zdravlja žena u devet programskih opština – Aleksincu, Beloj Palanci, Brusu, Babušnici, Doljevcu, Gadžinom Hanu, Knjaževcu, Merošini i Svrljigu. ‘Nađi vremena”. Kroz niz informativno-edukativnih aktivnosti i organizovanje dana otvorenih vrata u domovima zdravlja, u okviru kampanje, koja se tokom oktobra i novembra 2017. godine sprovodi uz organizacionu i PR podršku  agencije V+O Communicaton, žene će se informisati i ohrabriti da idu na redovne preglede, a doprineće se boljem i kvalitetnijem životu žena kroz razumevanje značaja prevencije i ranog otkrivanja kancera dojke i glića materice.

Opštine obuhvaćene programom Evropski PROGRES koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.