Home > Vesti > COVID–19 И ДИЈАБЕТЕС

COVID–19 И ДИЈАБЕТЕС

///
Komentari su ugašeni

Шта могу учинити људи са дијабетесом и њихови ближњи?

За људе који живе са дијабетесом важно је да предузму мере предострожности како би се избегла могућност инфекције корона вирусом и оболевање од заразне болести COVID–19. Препоруке за понашање током пандемије заразном болешћу COVID–19 koje су већ доступне општој популацији су дупло важније за људе који живе са дијабетесом и све особе које су у блиском контакту са њима.

Држите се следећих препорука:

Престаните са руковањем, љубљењем и грљењем при сусретима. Редовно перите и дезинфикујте руке. Не додирујете лице уколико нисте претходно опрали и осушили руке. Очистите и дезинфикујте све предмете и површине које се често додирују у животном и радном простору. Не делите храну, чаше, пешкире, алате са другим особама. Кашљите и кијајте у лакат или у марамицу, а затим ту марамицу баците у канту, руке оперите или дезинфикујте.

Активно ветрите просторије у којима боравите

Покушајте да избегнете контакт са свима који показују видљиве симптоме респираторних болести као што је кашаљ и кијање.

Размислите да ли можете извршити промене које ће вам помоћи да заштитите себе или своје ближње током пандемије, на пример: избегните непотребна пословна путовања, избегните места и догађаје окупљања већег броја људи, избегните јавни превоз.

Ако сте болесни са симптомима сличним грипу, останите код куће. 

Уколико имате дијабетес:

Припремите се за случај да се евентуално разболите од заразне болести COVID–19.

Обавезно имајте код себе све потребне контакте за случај да вам у тој ситуацији затребају. Обратите додатну пажњу на контролу нивоа шећера у крви. Редовно праћење може да помогне да се избегну компликације изазване високим или ниским нивоима шећера у крви.

Ако имате симптоме сличне грипу (повишена температура, кашаљ, отежано дисање), важно је да одмах консултујете изабраног лекара, односно потражите лекарску помоћ и лечење.

Свака инфекција ће повећати ниво шећера у крви и повећати вашу потребу за течношћу, зато будите сигурни да имате приступ довољним залихама пијаће воде.

Обавезно осигурајте довољне залихе потребних лекова за дијабетес. Добро размислите шта би вам требало уколико бисте морали да будете у карантину на неколико недеља.

Обавезно обезбедите довољно адекватне хране. Будите сигурни да ћете моћи да коригујете нагли пад шећера у крви. Ако живите сами, будите сигурни да се можете ослонити на некога ко зна да

имате дијабетес јер ће вам бити потребна помоћ уколико се разболите. Држите се својих дневних рутина, избегавајте прекомерни рад и спавајте довољно и редовно.