САВЕТИ ЗА ОПШТУ ХИГИЈЕНУ
Обезбедити доступност здравствено безбедној води за пиће Обезбедити услове за хигијенско прање руку (довољан број места са текућом исправном водом, дозаторима сапуна, дезинфекционим средствима и папирним убрусима) Обезбедити дезинфекционе баријере (испред улаза у објекте, санитарне просторије и кухиње поставите отираче натопљене дезинфекционим средством) Обезбедити хигијенску диспозицију отпада Обезбедити проветравање просторија више пута дневно са одржањем оптималне температуре просторија Избегавати конзумирање сирових или недовољно термички обрађених намирница животињског порекла Повећати конзумирање хране богате витаминима уз темељно прање воћа и поврћа; повећати унос течности Чистити, прати и дезинфиковати више пута дневно: санитарне просторије, ходнике, радне просторије и површине, гелендере, кваке, електронске уређаје који долазе у контакт са рукама… Обезбедити одговорно лице у објекту за спровођење интерног надзора чишћења, са евиденционом листом извршења Пооштрити мере дезинфекције посуђа, прибора, намештаја и подова у објектима за производњу животних намирница, кухињама, здравственим установама, предшколским установама, школама, интернатима и установама социјалне заштите Придржавати се мера личне хигијене