Home > Vesti > SAOPŠTENJE – Dodela sertifikata o akreditaciji

SAOPŠTENJE – Dodela sertifikata o akreditaciji

///
Komentari su ugašeni

У организацији Министарства здравља Републике Србије и Агенције за акредитацију здравствених установа Србије (АЗУС) у Београду је одржана свечана додела сертификата о акредитацији за 2012. годину. Сертификати су уручени представницима 17 акредитованих здравствених установа, домова здравља: „Др Јанош Хаџи“ Бачка Топола, Блаце, Дољевац, Гроцка, Ивањица, Ниш, Нови Сад, Рековац, Савски венац, Косјерић, Ужице, Пожега, Стари град, Врање, Земун, Нови Београд и Жабари. Сертификат о акредитацији се додељује на период од седам година (6 домова здравља), на период од три године (9 домова здравља) и на период од једне године (2 дома здравља).

Дом здравља Дољевац акредитован је на период од седам година.

На скупу су уручени и уговори о додели финансијских средстава за подршку процесу акредитације у 2013. години за још осам домова здравља (Брус, Књажевац, Лапово, Нови Пазар, Вршац, Житиште, Жагубица и Житорађа) у износу од 3.800.000 динара (око 34.500 еура).

Уговоре је представницима домова здравља уручио је прим. др Зоран Ковачевић, помоћник министра здравља, а сертификате о акредитацији др Снежана Манић, директорка Агенције за акредитацију здравствених установа Србије. Учеснике скупа поздравила је и др Татјана Бајић Живић, администратор пројекта „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу“ – ДИЛС.

У циљу унапређења квалитета здравствених услуга, Министарство здравља Републике Србије финансијски је подржало акредитацију ових здравствених установа у оквиру пројекта „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу“- ДИЛС који се финансира из кредита Светске банке. Кроз активности пројекта ДИЛС, од 2010. године у поступак акредитације укључено је укупно 80 домова здравља, од којих је 36 домова здравља овај поступак је успешно прошло,  док је по први пут у поступку  акредитације још 44 домова здравља.

 Акредитација је поступак оцењивања квалитета рада здравствене установе, на основу примене оптималног нивоа утврђених стандарда рада здравствене установе у одређеној области здравствене заштите, односно грани медицине. Процес акредитације је конципиран тако да обезбеди оквир који ће омогућити здравственим установама да дефинишу и имплементирају потребне промене и направе приоритете за континуирано унапређење сопствених услуга.

Основа акредитације су препоручени и развијени стандарди од стране здравствених професионалаца за здравствене установе, а у складу са интернационалним стандардима. Сет акредитацијаских стандарда за домове здравља у Србији обухвата:

  • Стандарде лечење пацијента у општој медицини, гинекологији, педијатрији, специјалистичко –консултативној служби и поливалентну партонажу,
  • Стандарде клиничке подршке: фармацеутска здравствена делатност, лабораторијска дијагностика и радиолошка дијагностика,
  • Неклиничке стандарде за животну средину, људске ресурсе, управљање информацијама, руковођење и управљање