Home > Vesti > Proširena lista lekova

Proširena lista lekova

///
Komentari su ugašeni

Republički fond za zdravstveno osiguranje  proširio je Listu lekova sa  47 medikamenata svih oblika, jačina i pakovanja. Od toga 16 je potpuno novih, koji se prvi put obezbeđuju,a namenjeni su obolelima za ublažavanje simptoma kod teških neuroloških bolesti (Batenova bolest).

Na Listi lekova su  između ostalih medikamenata, i  „enterofuril“ za akutnu dijareju kod  dece do 7 godina i OPVERO oralna vakcina protiv dečje paralize. Lista lekova  proširena je i sa više od 20 medikamentima različitih oblika, doza i pakovanja, koji  imaju svoje paralele na listi, ali zbog bolje konkurentnosti, sigurnije zastupljenosti i snabdevenosti tržišta, ali i većeg izbora u lečenju, ima lekova od više proizvođača.

Takođe, na zahtev proizvođača, zbog prestanka proizvodnje ili neobnavljanja registracije sa Liste lekova je skinuto 22 leka. Njih  u prometu nema duže vremena, a sada su formalno pravno i skinuti sa liste. Svi ti lekovi imaju zamenu od više različitih proizvođača.
RFZO je uskladio cene na Listi lekova sa uporedivim cenama lekova u referentnim zemljama.Tako je na primer, cena leka „ramipril“ za hipertenziju smanjena za 20 procenata. Cena “losartana“ novije generacije iz grupe antihipertenziva, smanjena je za 10 odsto, a cena „olanzapina“ koji se koristi u terapiji šizofrenije za 50 procenata. Ovaj medikament koji je koštao 4350,00 dinara plaćaće se 2100,00 dinara. Participacija za pomenuti medikament je sada 250,00 dinara, odnosno 10% učešća u ceni, umesto 3500,00 dinara (75%).
Lista lekova stupa na snagu  1.septembra 2012.godine.

 http://www.rlkjis.rs/pdf/Pravilnik%20o%20listi%20lekova%2007.09.2012.pdf