Home > Kutak za pacijente > Mamografija

Mamografija

///
Komentari su ugašeni

U okviru akcije Srbija protiv raka  u Domu zdravlja „Doljevac“ u Doljevcu od 03.04.2012. godine je instaliran i počeo sa radom digitalni mamograf za ranu prevenciju raka dojke.

  •  Ciljna grupa su žene starosti preko 45 godina.

Mamografijom se mogu otkriti cićušni čvorovi i zloćudne promene 2 godine ranije nego što se oni mogu opipati.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje žena, a jedno od najčešćih oboljenja uopšte.

Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi, pored visoke šanse za izlečenje, omogućava i primenu poštednih hirurških intervencija, brzo oporavak, smanjenje invalidnosti, bolji kvalitet života, kao i smanjenje troškova lečenja i indirektnih troškova bolesti.

 

Uočavajući ovaj zdravstveni problem kao jedan od prioritetnih obaveštavamo Vas da dođete na  pregled u Dom zdravlja Doljevac, pregled je besplatan i može se zakazati svakog dana od 8 do 20 sati na telefon  018/810-219.

 

ŠTA JE TO MAMOGRAFIJA ?

Mamografija predstavlja zlatni standard u pregledu dojki žena starijih od 35 godina. Podrazumeva rendgensko snimanje tkiva dojki u dve projekcije svake dojke, tako da radiolog opisuje četiri filma. Ukoliko postoji potreba vrši se snimanje dopunskim projekcijama, a nalaz se neretko dopunjuje i ultrazvučnim pregledom.

 

Senzitivnost mamografskog pregleda zavisi od mnogo faktora: gustine tkiva dojki odnosno konstitucije pacijentkinje, menopauznog statusa, broja porođaja, dužine dojenja.Stoga je kod žena mlađih od 35 godina ultrazvučni pregled dojki inicijalna metoda pregleda.

Postoje dve mamografije, to su skrining i dijagnostička mamografija. Skrining mamografija je snimanje dojki zdravih žena u cilju detektovanja minimalnih tumora koji su klinički nepalpabilni, a dijagnostička mamografija predstavlja pregled žena koje dolaze sa simptomima vezanim za dojke ili palpabilnom promenom u dojci.

U zakljčku mamografskog nalaza radiolog vrši klasifikaciju po BI RADS kategorijama što kliničarima pruža lakšu i bržu definiciju nalaza.
SZO preporučuje skrining mamografisanje na dve godine, dok kod dijagnostičke mamografije radiolog određuje dalji ritam pregleda.

 

ZAŠTO MAMOGRAFIJA ?

Mamografija u prvom redu jeste metoda kojom se otkriva početak tumora dojki. Što pre otkrijemo karcinom dojki, utoliko su bolje šanse da se ova bolest pobedi.
Između tridesete i četrdesete godine starosti trebalo bi uraditi prvu mamografiju radi prevencije u cilju ranog otkrivanja tumora.

 

KADA TREBA URADITI MAMOGRAFIJU ?

  • kad se pri dodiru oseti čvorić u dojci
  • kod promene tvrdoće dojki ili dela dojki
  • kada su uvećane žlezde ispod pazušne jame
  • posle četrdesete godine života
  • nasledni faktor