Home > Vesti > У НЕДЕЉУ 8. СЕПТЕМБРА НАСТАВАК АКЦИЈЕ БЕСПЛАТНИХ ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА

У НЕДЕЉУ 8. СЕПТЕМБРА НАСТАВАК АКЦИЈЕ БЕСПЛАТНИХ ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА

///
Komentari su ugašeni

У НЕДЕЉУ 8. СЕПТЕМБРА НАСТАВАК АКЦИЈЕ БЕСПЛАТНИХ ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА

Дом здравља Дољевац у сарадњи са Министарством здравља организује превентивне здравствене прегледе у недељу, 8. септембра, од 8 до 17 часова.

Том приликом, сви грађани, и они без здравственог осигурања, биће у прилици да бесплатно обаве преглед плућа, и ураде тумор маркере ЦЕА (CЕA), ЦА19-9 (CA19-9) и АФП (Alpha Fetoprotein). Грађани ће и овога пута моћи да без заказивања измере крвни притисак и провере ниво шећера у крви, ураде ЕКГ и ултразвучни преглед абдомена као и комплетну крвну слику у лабораторији. Поред тога, и ове недеље, биће организовани и систематски прегледи деце предшколског и школског узраста, у циљу што раније дијагностике свих евентуалних неправилности у расту и развоју најмлађих, и благовремене корекције истих.

Значај акције превентивних бесплатних прегледа, које је у циљу ране детекције и правовремене дијагностике болести покренуло Министарство здравља,  посебно истиче чињеница да су код близу 10% од прегледаних пацијената, без икаквих симптома, откривена различита обољења (младежи суспектни на карцином, промене на плућима суспектне на карцином, анеуризме, дијабетес, кардиолошки проблеми и сл), код којих је успешност излечења у директној вези са раним откривањем болести.