Dom zdravlja Doljevac

Sreda, 12 June 2013 09:19

XXIII Nedelja zdravlja usta i zuba pod sloganom: “ZDRAVI ZUBI ZA ZDRAV ŽIVOT”

Written by
Rate this item
(4 votes)

održana od 13. do 19.maja 2013 godine.

 

 

CILJEVI:

 

• Da se privuče pažnja javnosti na značaj zdravlja usta i zuba, kao važne komponente opšteg zdravlja.

 

• Da se informiše stanovništvo o metodama za sprečavanje bolesti i da se da podsticaj za njihovu široku primenu.

 

• Da se mobilišu svi segmenti društva da prema svojim obavezama i mogućnostima daju doprinos promociji, unapređenju i očuvanju opšteg i posebno zdravlja usta i zuba.

 

• Da se motivišu doktori stomatologije da primenjuju integrisani pristup u promociji, prevenciji i terapiji bolesti usta i zuba.

 

Kampanja ”Nedelja zdravlja usta i zuba” realizuje se na teritoriji RepublikeSrbije uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije a u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanovic Batut” i Stomatoloskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 

REALIZACIJU  KAMPANjE ”ZDRAVI ZUBI ZA ZDRAV ŽIVOT” na teritoriji Opštine DOLjEVAC pomogli su: lokalna zajednica, OŠ ”Vuk Karadžić” u Doljevcu, predškolska ustanova ”LANE” u Doljevcu, menadžment Doma Zdravlja ”Doljevac” sa službama patronaže, ginekologije, pedijatrije, apoteke, Radio “Koprijan” i aktivno učešće Crvenog Krsta i dece sa posebnim potrebama iz dnevnog boravka. Promoteri oralnog zdravlja Dečja stomatološka služba uz podršku stomatološke tehnike i stomatološke službe za odrasle.

 

AKTIVNOSTI :

 

Dečji likovni radovi, modelovanje u plastelinu, literalni radovi, crtanje na pločniku, izložba radova, skeč, timski rad dece u izradi postera i brošura, izrada mozaika od zrnevlja i semena hrane iz okruženja, predavanja u školskim i predškolskim ustanovama, obuka tehnici pranja zuba – rad u malim grupama, životna demonstracija - zanimanja stomatolog - sestra - igrom do zdravlja, radio emisije, agitke.

 

Aktivni rad tokom cele godine na promociji i očuvanju oralnog zdravlja sprovodi se kontinuirano već 10 godina. Samo su aktivnosti pojačane tokom  Nedelje zdravlja usta i zuba. Aktivno učešće u kampanji “Zdravi zubi za zdrav život” dečja stomatološka služba, patronaža, Crveni krst, vaspitači, učitelji, nastavnici i radio novinari čine za dobrobit dece.

 

ZA ZDRAV I BLISTAV OSMEH KOJI TRAJE I TRAJAĆE I KAD NE BUDU DECA, AKO SMO IM USADILI NAVIKE U NAJRANIJEM UZRASTU!

 

ZAKLjUČAK:

 

Motivacija malog pacijenta za očuvanje oralnog zdravlja, zdrave stilove života je put do zravlja, osmeha, blagostanja

 

Read 5906 times Last modified on Sreda, 12 June 2013 09:29